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Passage à grande échelle de la transformation d'aliments thérapeutiques menée à petite échelle pour les enfants du Vietnam (FCRSAI, phase II)

Ce projet permettra de diminuer l'insécurité alimentaire et la malnutrition chronique dans trois provinces du Nord du Vietnam : La`o Cai, Lai Cha^u, et Ha` Giang. L'équipe de projet appliquera à grande échelle les initiatives réussies, où des plantes cultivées localement servent à la production d'aliments thérapeutiques prêt-à-l'emploi et d'aliments complémentaires enrichis.

Alimentation et bonne santé
Les aliments thérapeutiques sont des pâtes ou des barres énergétiques et enrichies en micronutriments conçues pour offrir une alimentation à haute teneur calorique aux enfants dénutris. Les aliments complémentaires sont conçus pour les régimes alimentaires de tous les enfants âgés entre 6 et 24 mois.

Les chercheurs du National Institute of Nutrition au Vietnam et l'Université Ryerson au Canada auront recours à des stratégies d'élargissement des activités afin de :
-s'approvisionner en cultures auprès des agricultrices dans les régions rurales du Vietnam;
-mettre en place une production décentralisée d'aliments complémentaires enrichis et d'aliments thérapeutiques dans les établissements de transformation d'aliments de petite échelle;
-distribuer les produits par l'entremise d'une chaîne d'approvisionnement comprenant des intervenants en santé publique (comme le ministère de la Santé et des organisations internationales) et les circuits de commerce.

Le projet vise à s'inspirer de l'expérience de NINFoods, une filiale commerciale du National Institute of Nutrition. L'entreprise a réussi à normaliser la production de barres énergétiques nutritives afin d'assurer une prise en charge intégrée de la malnutrition aiguë.

Amélioration de la nutrition par région
Au départ, l'équipe de projet mettra en place une production d'aliments complémentaires enrichis propres à la région et la fera augmenter en créant des établissements de production d'aliments décentralisés dans trois régions rurales du Nord du Vietnam. Ces établissements produiront ensuite des aliments thérapeutiques prêt-à-l'emploi. L'Union des femmes vietnamiennes sera le principal interlocuteur des agricultrices qui recevront une formation sur les pratiques agroécologiques, la manutention des cultures après la récolte, la sécurité alimentaire et la création d'associations de producteurs.

Au bout de 28 mois, les aliments complémentaires et thérapeutiques des établissements décentralisés profiteront d'après les estimations à 15 000 enfants dénutris. Trois centres de conseil en nutrition créés dans le cadre du projet serviront de points de distribution des produits. Ensemble, ces centres viendront en aide à plus de 1 500 mères chaque année en les conseillant sur les pratiques alimentaires des enfants.

Financement du projet
Ce projet est subventionné par le Fonds canadien de recherche sur la sécurité alimentaire internationale (FCRSAI), un programme du CRDI qui bénéficie du soutien financier du gouvernement du Canada par l'intermédiaire d'Affaires mondiales Canada (anciennement Affaires étrangères, Commerce et Développement Canada).

No projet
108124
État du projet
Terminé
Date de fin
Durée
28 months
Agent(e) responsable du crdi
Annie Wesley
Financement total
CA$ 1,117,744.00
Emplacement
Vietnam
Programmes
Agriculture et sécurité alimentaire
Fonds canadien de recherche sur la sécurité alimentaire internationale
Pays de l’institution
Canada
Chargé(e) de projet
Cecilia Rocha
Institution
Ryerson University
Pays de l’institution
Viet Nam
Chargé(e) de projet
Huy Nguyendo
Institution
National Institute of Nutrition under Ministry of Health Vietnam/Vien Dinh Duong

Résultats

Scaling up small-scale food processing for therapeutic and complementary foods for children in Vietnam

Scaling up small-scale food processing for therapeutic and complementary foods for children in Vietnam

Brief

Vietnam’s National Institute of Nutrition (NIN) is working with Ryerson University (Canada) researchers to bring sustainable solutions to rural Vietnam. These include the direct procurement of crops from smallholder women farmers, the decentralized production of fortified foods in small local food processing facilities, and a reliable commercial supply chain that sees products purchased by hundreds of nutrition counseling centres. This two-page policy brief/brochure outlines the project strategy.

Auteur ou autrice(s) : Rocha, Cecilia, Yeudall, Fiona, Moraes, Andrea, Yuan, Yvonne, Tenkate, Thomas, Mendonça, Melody, Duong, Vien Dinh, Do Huy, Nguyen, Huyn, Phuong, Bao Hoa, Do Thi, Brown, Matthew

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Langage : Anglais

Scaling up small-scale food processing for complementary food for children in Vietnam : project story

Scaling up small-scale food processing for complementary food for children in Vietnam : project story

Brief

The project established and scaled up a sustainable value chain for fortified foods using locally grown crops, local manufacturing facilities, and local distribution channels in the remote mountainous regions of northern Vietnam (Lao Cai, Lai Chau, and Ha Giang). Among children who consumed the fortified complementary foods, results indicate that child underweight rate has been reduced to 13.9% from 17.2% and the rate of anemia reduced from 61.3% to 16.1%. Almost 3,000 kg of instant fortified porridge has been provided to date during mid-morning meals to 2,550 children in 21 pre-schools in Lao Cai region, Vietnam.

Auteur ou autrice(s) : Rocha, Cecilia

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Langage : Anglais

CIFSRF final technical report : scaling up small-scale food processing for therapeutic and complementary food for children in Vietnam (CIFSRF Phase 2)

CIFSRF final technical report : scaling up small-scale food processing for therapeutic and complementary food for children in Vietnam (CIFSRF Phase 2)

Report

This successful project reduces food insecurity and chronic malnutrition among women and children in three provinces in northern Vietnam (Lao Cai, Lai Chau, and Ha Giang). Adopting a food systems approach it has integrated multiple project elements while partnering with the private sector to scale-up production of enhanced nutrition solutions. This paper reviews milestones and outcomes of the project, such as developing a successful model for direct procurement of crops from smallholder women farmers and establishing small-scale food processing facilities. It was exceptionally successful in collaborating with provincial and district authorities such as local departments of health, education and agriculture.

Auteur ou autrice(s) : Rocha, Cecilia, Nguyen, Do Huy, Mendonca, Melody, Huynh, Nam Phuong, Do, Thi Boa Hoa, Brown, Matthew, Moraes, Andrea, Yeudall, Fiona, Yuan, Yvonne

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Langage : Anglais

Acceptability of fortified complementary foods in Lao Cai, Viet Nam Poster

Acceptability of fortified complementary foods in Lao Cai, Viet Nam Poster

Report

In rural northern Vietnam, childhood stunting rates are 15-27.5%. In Lào Cai province, female subsistence farmers grow crops, but face barriers sending produce to markets. The present intervention purchases these crops which are processed in local small-scale food processing facilities (SSFPF) to produce instant fortified complementary foods (FCF) for weaning.

Auteur ou autrice(s) : Yuan, Y.V., Rocha, C., Do, B.H., Broiwn, M., Huynh, P., Nguyen, H.

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Langage : Anglais

Dissemination meeting project overview and results Viet Nam June 2018

Dissemination meeting project overview and results Viet Nam June 2018

Report

Contribute to the reduction in levels of food insecurity and chronic malnutrition in three provinces of Northern Vietnam.

Auteur ou autrice(s) : Do Huy, Nguyen, Phuong, Huyn Nam, National Institute of Nutrition

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Langage : Anglais

A gender analysis of the food system in Northern Vietnam

A gender analysis of the food system in Northern Vietnam

Report

The use of a food systems approach in examining gender differences and gender roles play can be an important consideration in all aspects of a food system. This paper focuses on the households relationship with the food system as it relates to: agriculture and food production, the marketing of food, and food consumption patterns such as purchasing food products, knowledge about food and decisions about food consumption. With each of these subjects, we will explore: What constraints and opportunities, especially those which are gender-baased, do households face? How are decisions related to food made within the household unit? What are the gender-based practices that are a part of households relations to the food system?

Auteur ou autrice(s) : You, Catherine

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Langage : Anglais

Lessons learned & recommendations scaling up small-scale food processing : a strategy to promote food security among women subsistence farmers in rural Vietnam

Lessons learned & recommendations scaling up small-scale food processing : a strategy to promote food security among women subsistence farmers in rural Vietnam

Report

Viet Nam officially launched the Scaling up nutrition (SUN) Movement today in an event that also kicked off the implementation of the Prime Minister's Directive on strengthening multi-sectoral collaboration for nutrition in the country's new context. Jan. 31, 2018.

Auteur ou autrice(s) : Yeudall, Fiona

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Langage : Anglais

Passage à grande échelle de la production d’aliments enrichis et thérapeutiques au Vietnam : profil de projet

Passage à grande échelle de la production d’aliments enrichis et thérapeutiques au Vietnam : profil de projet

Dossiers

Des chercheurs du Vietnam et du Canada s’attaquent à la pauvreté et à la malnutrition chez les femmes et les enfants à l’aide d’aliments enrichis provenant de cultures, d’installations de production et de canaux de distribution à l’échelle locale. Cette approche axée sur le marché réduit la dépendance à l’égard des aliments enrichis importés, crée une source de revenu plus stable pour les petites exploitantes agricoles et offre une sécurité alimentaire durable pour des milliers de personnes vivant dans les régions rurales du Vietnam.

Auteur ou autrice(s) : Do Huy, Nguyen, Rocha, Cecilia

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Langage : French

Scaling up local production of therapeutic and fortified foods in Vietnam : project profile

Scaling up local production of therapeutic and fortified foods in Vietnam : project profile

Brief

This project brief describes how NINFoods, a business subsidiary under Vietnam's National Institute of Nutrition (NIN) and the Ministry of Health, is working with Canadian researchers to bring sustainable nutrition solutions to rural Vietnam. These include the direct procurement of crops through smallholder women farmers, the decentralized production of fortified foods in small local food processing facilities, and a reliable commercial supply chain for products purchased by hundreds of nutrition counseling centres. Next steps with another partner, the Vietnam Women’s Union, include training workshops in agro-ecological practices, post-harvest food handling, food safety, feeding practices, as well as forming producers' associations.

Auteur ou autrice(s) : Do Huy, Nguyen, Rocha, Cecilia

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Langage : Anglais