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Projet

Mesurer la salubrité de l’environnement alimentaire des enfants ghanéens pour prévenir l’obésité et les maladies non transmissibles
 

Ghana
Numéro de projet
108983
Financement total
521,300.00 $ CA
Administrateur·trice du CRDI
Samuel Oji Oti
État du projet
Terminé
Date de fin
Durée
36 mois

Programmes et partenariats

Organisation(s) principale(s)

Chargé·e de projet:
Amos Laar
Ghana

Sommaire

Les maladies non transmissibles représentent la principale cause de décès dans le monde et étaient responsables de 70 % des 56 millions de décès dans le monde en 2015.En savoir plus

Les maladies non transmissibles représentent la principale cause de décès dans le monde et étaient responsables de 70 % des 56 millions de décès dans le monde en 2015. Dans certains pays africains, les maladies non transmissibles sont responsables de plus de 50 % de tous les décès d’adultes déclarés. Au Ghana, ce chiffre était de 44 %. Conscient de ce fardeau croissant, le Ghana a publié une politique nationale de prévention des maladies non transmissibles ainsi qu’une stratégie d’accompagnement, reconnaissant que les interventions visant à promouvoir des régimes alimentaires sains sont cruciales. Plus précisément, les décideurs locaux au Ghana ont récemment indiqué que la lutte contre la promotion d’une alimentation malsaine et l’amélioration de l’approvisionnement alimentaire seraient les mesures les plus susceptibles de résoudre le problème de l’obésité et des facteurs de risque de maladies non transmissibles, en particulier chez les enfants et les adolescents.

Ces décideurs reconnaissent cependant que les réponses liées à l’environnement alimentaire à la prévention des maladies non transmissibles sont entravées par les ressources limitées, le manque de données et le manque de politiques et d’interventions appropriées au Ghana. Ce projet, qui vise à limiter la commercialisation d’aliments malsains aux enfants et à améliorer l’environnement nutritionnel à l’école, adaptera les approches mises au point par le Réseau international pour le soutien à l’action, la recherche et la surveillance de l’alimentation et de la lutte contre l’obésité/maladies non transmissibles du Ghana pour mesurer, évaluer et soutenir les actions du secteur public qui créent des environnements sains pour les enfants et adolescents en matière de commercialisation alimentaire.

Résultats de recherche

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Report
Langue:

Anglais

Sommaire

The forum created an opportunity to validate findings of the Stories of Change research initiative from the School of Public Health (University of Ghana) and to disseminate nutrition and food environment research and advocacy initiatives. Key research findings of studies shared at the Forum have contributed to increased evidence on stunting and anaemia and the food environment in Ghana, and a commitment towards change that will address food policy at the national level.

Auteure(s) et auteur(s)
Conveners of the First National Nutrition Forum
Report
Langue:

Anglais

Sommaire

Analysis covering the period 1980–2015, reveals >500% increase in prevalence of adult obesity in Ghana. The presentation reviews background information and statistics, countermeasures and activities, such as government policies (including ‘policy inertia’), research capacity building, implementation (and non-implementation) of recommended best practices, and current efforts at reducing promotion of unhealthy foods.

Auteure(s) et auteur(s)
Laar, Amos
Report
Langue:

Anglais

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The presentation breaks down components of a healthy food environment that could help improve policy and practice. It provides descriptions of factors that can influence dietary transition, with implications for policy. The MEALS4NCDs project (Providing Measurement, Evaluation Accountability & Leadership Support for Non-Communicable Disease Prevention) current focus is to support public sector actions that create healthy food environments for Ghanaian children, for instance, restricting unhealthy food marketing to children and improving school nutrition environments.

Auteure(s) et auteur(s)
Laar, Amos
Paper
Langue:

Anglais

Sommaire

This speech advocates for the engagement of young people in changing food systems. If Governments introduce policy measures that serve to restrict the promotion of unhealthy foods (for example, foods high in added sugars/sugar sweetened beverages, salt, saturated fats, trans fatty acids) to consumers/children; then production, processing, importation, marketing, or promotion of these unhealthy foods will be reduced making them less available. Food systems must inspire public confidence; they must prevent undernutrition and work with principles in mind: People; Planet; Prosperity.

Auteure(s) et auteur(s)
Laar, Amos
Paper
Langue:

Anglais

Sommaire

The food security and nutritional status of vulnerable population groups is likely to deteriorate further due to the health and socio-economic impacts of the COVID-19 pandemic. Undernutrition coupled with the effects of climate change affects food production and consumption patterns, as well as overall development. In response to calls for partnership and collaboratively delivered solutions, the Food Systems Summit (September, 2021) has been convened. The Summit will articulate actionable, integrated plans for food systems transformation. This working paper provides an overview of the summit.

Auteure(s) et auteur(s)
THE MEALS4NCDS PROJECT
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