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Projet

Application à grande échelle de l’agriculture avec des liens public-privé afin d’améliorer le revenu et la nutrition des femmes rurales (Ghana)
 

Ghana
Numéro de projet
108766
Financement total
743,800.00 $ CA
Administrateur·trice du CRDI
Annie Wesley
État du projet
Terminé
Date de fin
Durée
36 mois

Programmes et partenariats

Agriculture et sécurité alimentaire

Organisation(s) principale(s)

Chargé·e de projet:
Esi Colecraft
Ghana

Chargé·e de projet:
Ewurabena Yanyi-Akofur
United States

Chargé·e de projet:
Grace Suzanne Marquis
Canada

Sommaire

Plus d’un tiers des Ghanéens ruraux vivent en dessous du seuil de pauvreté, et les femmes et les enfants sont plus à risque de malnutrition et de problèmes de santé.En savoir plus

Plus d’un tiers des Ghanéens ruraux vivent en dessous du seuil de pauvreté, et les femmes et les enfants sont plus à risque de malnutrition et de problèmes de santé. Des interventions destinées à augmenter la productivité agricole, à diversifier les revenus et à perfectionner les connaissances et aptitudes améliorent le bien-être des communautés rurales. Cependant, les agricultrices peuvent en bénéficier dans une moindre mesure que les hommes, sauf si un effort concerté est réalisé pour diminuer les inégalités existantes entre les sexes et améliorer l’accès des femmes aux ressources, notamment l’expansion des services, la finance et les marchés profitables.

Le projet proposé s’attaquera à ces inégalités sexospécifiques en tirant parti d’une occasion unique d’élaborer et de mettre à l’essai des approches durables au niveau des districts destinées à diffuser et à améliorer les services pour les agricultrices dans le Ghana rural. La recherche adoptera une combinaison de méthodes qualitatives et quantitatives, mobilisera près de 700 personnes, qui en bénéficieront directement (principalement des entrepreneuses agricoles, ou « agripreneurs »), et profitera indirectement à près de 3 000 résidents du district, du personnel institutionnel et des agripreneurs.

Le projet tombe à point nommé, car le gouvernement du Ghana a récemment lancé plusieurs initiatives – notamment Planting for Food and Jobs, le Planting for Food and Jobs et One-District-One-Factory – qui offrent un cadre et des ressources pour que les entrepreneurs s’engagent à créer de la valeur ajoutée, notamment dans le secteur agricole. Cette recherche étayera ces initiatives nationales en évaluant si l’amélioration de la productivité et du revenu pour les femmes mène à de meilleures vies pour celles-ci, leurs enfants, d’autres membres de la famille et les communautés dans lesquelles elles vivent.

En traitant les inégalités sexospécifiques, le projet aidera également le gouvernement du Ghana à définir les besoins propres au district ainsi que les possibilités d’amélioration de la formation du personnel, des services fournis et des résultats. Les leçons tirées du projet peuvent être adoptées par près de trois millions de personnes au niveau du district et bien plus à l’échelle nationale.

Résultats de recherche

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Article
Langue:

Anglais

Sommaire

Background: Few studies have examined the influence of women's participation in farmer groups on female and male empowerment, which is considered essential to improving nutrition. Objectives: The study aimed to 1) assess the empowerment of Ghanaian women farmers, 1 adult male family decision-maker per household, and the household gender equality; and 2) investigate the relation of empowerment and household gender equality with women's participation in farmer-based organizations (FBOs), women's and men's nutritional status, and household food security. Methods: A cross-sectional study investigated secondary outcomes using baseline data from a nutrition-sensitive agriculture intervention implemented through FBOs in rural Ghana. Existing FBOs in 8 communities were selected based on 6 criteria (e.g., participation level, readiness to change). Female FBO (n = 166) and non-FBO (n = 164) members together with a male family member (n = 205) provided data on individual and household characteristics; empowerment was measured across 11 indicators with the project-level Women's Empowerment in Agriculture Index. Generalized linear mixed models tested the associations of empowerment and household gender equality with FBO membership, nutritional status, and household food security. Results: Women's FBO membership was associated with an increased likelihood of women's empowerment [adjusted odds ratio (aOR): 3.25; 95% CI: 1.97, 5.33] and household gender parity (aOR: 2.82; 95% CI: 1.39, 5.84) but not men's empowerment. Household food insecurity, but not nutritional status, was positively associated with women's FBO participation and individual empowerment indicators (financial services). Food insecurity was negatively associated with the women's empowerment indicator related to attitudes about domestic violence [adjusted β coefficient (aβ): −0.78; 95% CI: −1.35, −0.21] and men's overall empowerment (aβ: −0.79; 95% CI: −1.58, −0.01). Conclusions: Understanding the complexity in which FBO participation, empowerment, nutritional status, and food security are linked is critical in designing interventions that promote gender equality and improved nutrition.

Auteure(s) et auteur(s)
Abdu, Aishat
Report
Langue:

Anglais

Sommaire

Over one-third of rural Ghanaians live below the poverty line, with women and children living in poverty having the highest risk of poor nutrition and health. Sustained integrated approaches that increase agricultural productivity and value addition, diversify incomes, and enhance knowledge and skills among all stakeholders, notably women are required to improve the well-being of rural communities. The Scaling up women’s agripreneurship through public-private linkages to improve rural women’s income, nutrition, and the effectiveness of institutions in rural Ghana project (Linking Up) is a follow-up study to build on the results of the Nutrition Links project (NLP) funded by the Canadian Government (2013-18). The NLP’s multi-sectoral integrated livelihoods, nutrition, agriculture and health intervention with rural women groups in the Upper Manya Krobo District (UMKD) of the Eastern Region decreased household food insecurity, increased women’s access to income and improved young children’s diets and nutritional status. However, efforts to sustain the intervention through multisectoral collaborations by local institutions were unsuccessful due primarily to the lack of integration of sustainability mechanisms into the regular operations of the local institutions. In this report we note factors identified that facilitate or impede women’s participation in farming and agri-food entrepreneur associations supported by local institutions.

Auteure(s) et auteur(s)
Colecraft, Esi K.
Report
Langue:

Anglais

Sommaire

References used in synthesis

Auteure(s) et auteur(s)
Colecraft, Esi K.
Report
Langue:

Anglais

Sommaire

Costing information for the two intervention packages : poultry package and horticulture package

Auteure(s) et auteur(s)
Colecraft, Esi K.
Report
Langue:

Anglais

Sommaire

Data placemats presented at dissemination workshop

Auteure(s) et auteur(s)
Colecraft, Esi K.
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