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Accroître les possibilités économiques pour les jeunes dans les secteurs du poisson et de la volaille au Kenya (CultivAf)

Ce projet renforcera les compétences et les connaissances des jeunes du Kenya en vue de créer des modèles d'affaires novateurs qui augmentent leur participation au sein des sous-secteurs des pêches et de la volaille.

Les jeunes et l'agroalimentaire au Kenya
Même si la promotion des possibilités dans l'agroalimentaire et l'emploi des jeunes en agriculture sont des priorités au Kenya, il existe peu de données probantes sur des modèles d'affaires efficaces qui profitent aux jeunes et optimisent les résultats de la recherche. L'urbanisation croissante du Kenya a ouvert des possibilités dans les secteurs du poisson et de la volaille où les jeunes des milieux ruraux et urbains peuvent trouver un revenu. Les jeunes peuvent apporter leur débrouillardise, leur savoir-faire technologique et leur capacité d'organisation au sous-secteur.

Formation, mentorat et soutien
Le projet utilisera différentes méthodes de formation (formation en salle de cours, méthodes d'étude de cas pratiques, visites sur place et simulations d'entreprise) pour perfectionner les compétences des jeunes afin qu'ils puissent jouer un rôle dans les entreprises du secteur de la volaille et du poisson. Il s'appuiera sur un programme de formation en entrepreneuriat existant qui a fait ses preuves et il adaptera le contenu afin de répondre aux besoins des entrepreneurs du secteur agroalimentaire. Le projet prendra en charge un groupe particulier de jeunes aspirants entrepreneurs en les mettant en relation avec des entrepreneurs plus expérimentés qui leur offriront du mentorat, du soutien en matière d'innovation et des services de développement des affaires.

Des idées pour innover et croître
Les participants travailleront avec des équipes de recherche dans le cadre d'un projet permanent dont le but est de préparer des aliments à base d'insectes pour le poisson et la volaille. Les jeunes apprendront à créer et à mettre en oeuvre des modèles d'entreprise novateurs pour l'élevage des insectes, de la volaille et du poisson ainsi que pour la préparation des aliments de la volaille et du poisson. L'équipe du projet choisira et formera des aspirants entrepreneurs du secteur de l'agroalimentaire dont les idées commerciales ont du potentiel pour croître et réussir. Les leçons pourront s'appliquer à d'autres projets liés à l'agriculture et à la sécurité alimentaire, surtout ceux qui visent à travailler avec de jeunes entrepreneurs.

Le projet réunit la United States International University en Afrique, établie au Kenya, l'Université de l'État du Michigan, l'Université Van Hall Larenstein de sciences appliquées aux Pays-Bas ainsi que Licence to Grow, une entreprise privée, pour mettre à l'essai et promouvoir un modèle de développement de l'entrepreneuriat combinant la formation, l'innovation commerciale et la recherche-action.

Direction du projet
Le projet est financé par le fonds Cultiver l'avenir de l'Afrique (CultivAf), un programme conjoint de l'Australian International Food Security Research Centre, qui est une composante de l'Australian Centre for International Agricultural Research et du CRDI. CultivAf soutient les travaux de recherche dont l'objectif est d'atteindre la sécurité alimentaire à long terme en Afrique orientale et australe.

No projet
108072
État du projet
Terminé
Date de fin
Durée
18 months
Agent(e) responsable du crdi
Jemimah Njuki
Financement total
CA$ 427,200.00
Emplacement
Kenya
Programmes
Agriculture et sécurité alimentaire
Cultiver l’avenir de l’Afrique 
Pays de l’institution
Kenya
Chargé(e) de projet
Karen Musikoyo - Nguru
Institution
United States International University

Résultats

Expanding business opportunities for youth in the fish and poultry sectors in Kenya : project profile

Expanding business opportunities for youth in the fish and poultry sectors in Kenya : project profile

Brief

This one-page profile describes the aims of the project to build the capacity of youths in Kenya to engage in poultry and fish businesses by using multiple training methods (classroom and practical training; field visits and business simulations). The Agri-food Living Lab will improve the experiential learning experience of young agri-food entrepreneurs by carrying out real-life training (education), business development (market, management, industry linkages) and research (especially action research).

Auteur ou autrice(s) : Wrenmedia

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Langage : Anglais

Varsity-led plan to spur agribusiness

Varsity-led plan to spur agribusiness

Article

The article features the United States International University Africa in Kenya (USIU Africa) which is partnering with the Netherlands (Van Hall Larenstein University of Applied Sciences) in an agribusiness entrepreneurial program called “License to Grow.” This one-page snapshot appears in a Kenyan newspaper regarding part of “Expanding Business Opportunities for Youth in the Fish and Poultry Sectors in Kenya,” a CultiAF project (Cultivate Africa’s Future).

Auteur ou autrice(s) : Umidha, Steve

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Langage : Anglais

Gender inclusion in the establishment of youth agribusinesses

Gender inclusion in the establishment of youth agribusinesses

Brief

The project took measures to ensure that young women were provided with the facilities to enable them to participate. For example, during business counseling, women received support at their homes in order to increase their retention rate in the program, and to address the key issue of mobility that often reduces women’s ability to attend training programs. The 39 selected youths attended an intensive business training course with the United States International University Africa (USIU). The women participants’ business plans detailed a desire to empower communities through the establishment of social enterprises more so than the men.

Auteur ou autrice(s) : Nguru, Karen M., Asena, Salome E., Sikalieh, Damary, Muriithi, Jane, Khamati, Philip

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Langage : Anglais

Expanding business opportunities for youth in the fish and poultry sectors in Kenya : policy brief

Expanding business opportunities for youth in the fish and poultry sectors in Kenya : policy brief

Brief

The project achieved a 90% business launch success rate of youth ventures in the fish and poultry sectors. It provided a platform for young men and women to develop new products and market them, helping to support the growth of successful enterprises, along with networking opportunities for young entrepreneurs. It tested the Metro AgriFood Living Lab model as an effective model for enhancing business opportunities for youth in the fish and poultry sectors in Kenya. This involves training, business innovation services and action research. Female participants had more entrepreneurial characteristics associated with launching a successful business plan.

Auteur ou autrice(s) : Wrenmedia

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Langage : Anglais

Sh33m grant to enhance youth employment

Sh33m grant to enhance youth employment

Article

The article provides an overview of the CultiAF project (Cultivate Africa’s Future) “Expanding Business Opportunities for Youth in the Fish and Poultry Sectors in Kenya,” a joint undertaking by the IDRC and United States International University Africa in Kenya (USUI) – Africa Global Agribusiness Management and Entrepreneurship (GAME) Centre. The grant is for Sh33m (33 million Kenyan Shillings KES) to field test innovative business models for taking agricultural innovations to scale and to support youth engagement.

Auteur ou autrice(s) : Michira, Moses

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Langage : Anglais

Inclusion des femmes dans la création d'entreprises agroalimentaries gérées par des jeunes

Inclusion des femmes dans la création d'entreprises agroalimentaries gérées par des jeunes

Dossiers

Auteur ou autrice(s) : Nguru, Karen M., Asena, Salome E., Sikalieh, Damary, Muriithi, Jane, Khamati, Philip

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Langage : French

Expanding business opportunities for African youth in agricultural value chains in Southern Africa

Expanding business opportunities for African youth in agricultural value chains in Southern Africa

Brief

The aim of the project is to generate and test novel business models that increase the participation of youth in the fish and maize post-harvest agribusiness sectors in Malawi, Zambia and Zimbabwe. Training materials were developed and used to scale up successful entrepreneurial start-ups. Youth from rural areas were generally more interested in progressing their businesses than urban youth who were previously employed. The policy brief describes the project, participants, methodology and results. Overall, gender inclusion remains challenging.

Auteur ou autrice(s) : Wrenmedia

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Langage : Anglais

Expanding business opportunities for youth in the fish and poultry sectors in Kenya - final technical report

Expanding business opportunities for youth in the fish and poultry sectors in Kenya - final technical report

Report

This 18 month pilot project tested for activities that could scale up and help youths and women establish profitable agribusinesses in the fish and poultry sector. For evaluation, the research identified three levels of criteria for assessing business launches; a) acquisition of resources to support new ventures within existing businesses; b) acquisition of resources to support start-up businesses; and c) acquisition of legal documents and networks to start making sales or increase sales. The project achieved a 90% success rate of youth who launched ventures, with 60% women participants. As well, sociocultural and economic barriers were revealed during the project.

Auteur ou autrice(s) : Musikoyo, Karen, Wambalaba, Francis, Peterson, Christopher, Asena, Salome

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Langage : Anglais