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Virtual Water and Food Security in Tunisia

Tunisia is an arid country, where water scarcity significantly limits agricultural production. As a result, the country imports most of its basic foods and all of its livestock feed, focusing its own agricultural production on high-value crops for export. Liberalization of agricultural trade and dependency on the world grain market has social implications for Tunisia's small farmers and other vulnerable citizens. With the domestic need for food increasing, and the availability of water decreasing, it is time for Tunisia to reflect on the nature of its agricultural trade flows and their impact on the economy, water resources, and food security. This reflection could benefit from considering the value of "virtual water" in agricultural trade. "Virtual water" refers to the water implied in products traded between countries. An agricultural product's value in virtual water is the amount of water consumed to produce it. Thus, when a country exports an agricultural product, in effect it also exports the value of the water that was used to grow it. Conversely, importing food can be a way of acquiring the equivalent in water. Importing virtual water can allow a country like Tunisia to maximize its water resources and meet its food demands. However, it can also have adverse impacts, lowering local resilience and enabling unsustainable population growth. This project will explore the potential and constraints of an agricultural policy for Tunisia that incorporates the virtual water concept in a food security strategy. Researchers will assess the issues associated with virtual water and food security, and its impact on water saving. They will also identify strategic measures that can make individual households less vulnerable to food insecurity. The study will have three components: analyzing sectoral data and targeted household surveys to assess the quantitative importance of virtual water; testing and validating a technical and economic frame of reference for estimating virtual water; and assessing the opportunity costs of water use. In addition, it will build the capacity of staff and managers of regional monitoring units to manage and use water resources, and raise awareness among stakeholders. Researchers will also determine the integral water balance (fresh water, salt water, and virtual water) of Tunisia's economic regions and/or bioclimatic zones. They will assess the flows of food products across the border, and identify those crops with a comparative advantage based on the opportunity cost of water, and rank them according to their contribution to food security. The project will produce databases for evaluating the importance of virtual water that validate technical and economic standards and estimate opportunity costs. It will produce at least one scientific publication on the results of modeling the links between food security and virtual water. It will also develop a policy paper on the impact of food security strategies on women and other vulnerable groups. The project will share information with stakeholders through a series of awareness workshops and online.

Project ID
106545
Project Status
Completed
End Date
Duration
36 months
IDRC Officer
Marwan Owaygen
Total Funding
CA$ 285,400.00
Location
North of Sahara
Programs
Agriculture and Food Security
Agriculture and Food Security
Institution Country
Tunisia
Project Leader
Dr Abdallah Benalaya
Institution
Ecole Superieure d'Agriculture de MOGRANE

Outputs

Eau Virtuelle et Sécurité Alimentaire en Tunisie : du Constat à l’Appui au Développement (EVSAT-CAD); rapport technique final (février à juillet 2015)

Eau Virtuelle et Sécurité Alimentaire en Tunisie : du Constat à l’Appui au Développement (EVSAT-CAD); rapport technique final (février à juillet 2015)

Informes

Aux termes du projet "Eau Virtuelle et Sécurité Alimentaire en Tunisie: du Constat à l'Appui au Développement "et grâce aux efforts des ses différents membres et collaborateurs, toutes les activités planifiées liées à la réalisation des principaux objectifs fixés ont bien été achevées. Il est à rappeler que l''eau virtuelle désigne le volume d'eau nécessaire à la production d'un produit. Le concept est surtout utilisé pour décrire les quantités d'eau associées au commerce des produits. En agriculture, l'eau virtuelle utilisée par la culture peut être constituée seulement d'eau verte si elle est pratiquée en régime pluviale (non irriguée) ou d'eau verte et d'eau bleue si elle est irriguée. La distinction eau bleue / eau verte a été proposée par Falkenberg en 1995. Quand il pleut, une fraction de l’eau qui atteint le sol contribue à l’eau bleue (par ruissellement superficiel et par percolation vers les nappes d’eau souterraine) : le reste constitue l’eau verte. • l’eau « bleue » est celle qui transite rapidement dans les cours d’eau, les lacs, les nappes souterraines; L'eau « verte », stockée dans le sol et la biomasse, qui est évaporée ou absorbée et évapotranspirée par les plantes et retourne irectement à l’atmosphère. La ressource en eau bleue disponible est l'eau douce contenue dans les nappes souterraines, barrage et lacs. L'eau bleue utilisée en agriculture est l'eau d'irrigation distribuée aux cultures. La ressource en eau verte est l'humidité contenue dans les sols. L'eau verte utilisée par les cultures est l'eau de pluie consommée par les cultures...

Author(s): Benalaya, Abdallah, Souissi, Asma, Stambouli, Talel, Albouchi, Lassaad, Chebil, Ali, Frija, Aymen

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Language: English

Eau Virtuelle et Sécurité Alimentaire en Tunisie : du Constat à l’Appui au Développement (EVSAT-CAD); rapport technique final (février à juillet 2015)

Eau Virtuelle et Sécurité Alimentaire en Tunisie : du Constat à l’Appui au Développement (EVSAT-CAD); rapport technique final (février à juillet 2015)

Rapports

Aux termes du projet "Eau Virtuelle et Sécurité Alimentaire en Tunisie: du Constat à l'Appui au Développement "et grâce aux efforts des ses différents membres et collaborateurs, toutes les activités planifiées liées à la réalisation des principaux objectifs fixés ont bien été achevées. Il est à rappeler que l''eau virtuelle désigne le volume d'eau nécessaire à la production d'un produit. Le concept est surtout utilisé pour décrire les quantités d'eau associées au commerce des produits. En agriculture, l'eau virtuelle utilisée par la culture peut être constituée seulement d'eau verte si elle est pratiquée en régime pluviale (non irriguée) ou d'eau verte et d'eau bleue si elle est irriguée. La distinction eau bleue / eau verte a été proposée par Falkenberg en 1995. Quand il pleut, une fraction de l’eau qui atteint le sol contribue à l’eau bleue (par ruissellement superficiel et par percolation vers les nappes d’eau souterraine) : le reste constitue l’eau verte. • l’eau « bleue » est celle qui transite rapidement dans les cours d’eau, les lacs, les nappes souterraines; L'eau « verte », stockée dans le sol et la biomasse, qui est évaporée ou absorbée et évapotranspirée par les plantes et retourne irectement à l’atmosphère. La ressource en eau bleue disponible est l'eau douce contenue dans les nappes souterraines, barrage et lacs. L'eau bleue utilisée en agriculture est l'eau d'irrigation distribuée aux cultures. La ressource en eau verte est l'humidité contenue dans les sols. L'eau verte utilisée par les cultures est l'eau de pluie consommée par les cultures...

Author(s): Benalaya, Abdallah, Souissi, Asma, Stambouli, Talel, Albouchi, Lassaad, Chebil, Ali, Frija, Aymen

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Language: English

Virtual water and food security in Tunisian semi-arid region

Virtual water and food security in Tunisian semi-arid region

Artículo

This study evaluates the strategic importance of gray water, which is a component of virtual water, defined as “the water embedded in key water-intensive commodities such as wheat” or “the water required for the production of commodities.” Estimation of gray water plays a role in ensuring water and water-dependent food security for both importing and exporting countries. Methodologies towards reducing virtual water for strategic crops in the Tunisian semi-arid region include irrigation techniques and the control of runoff. Resources management practices that improve family income especially for women and children, all contribute to food security.

Author(s): Lajili-Ghezal, Lamia, Stambouli, Talel, Weslati, Marwa, Souissi, Asma

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Virtual water and food security in Tunisian semi-arid region

Virtual water and food security in Tunisian semi-arid region

Articles de revue

This study evaluates the strategic importance of gray water, which is a component of virtual water, defined as “the water embedded in key water-intensive commodities such as wheat” or “the water required for the production of commodities.” Estimation of gray water plays a role in ensuring water and water-dependent food security for both importing and exporting countries. Methodologies towards reducing virtual water for strategic crops in the Tunisian semi-arid region include irrigation techniques and the control of runoff. Resources management practices that improve family income especially for women and children, all contribute to food security.

Author(s): Lajili-Ghezal, Lamia, Stambouli, Talel, Weslati, Marwa, Souissi, Asma

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Virtual water and food security in Tunisian semi-arid region

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Article

This study evaluates the strategic importance of gray water, which is a component of virtual water, defined as “the water embedded in key water-intensive commodities such as wheat” or “the water required for the production of commodities.” Estimation of gray water plays a role in ensuring water and water-dependent food security for both importing and exporting countries. Methodologies towards reducing virtual water for strategic crops in the Tunisian semi-arid region include irrigation techniques and the control of runoff. Resources management practices that improve family income especially for women and children, all contribute to food security.

Author(s): Lajili-Ghezal, Lamia, Stambouli, Talel, Weslati, Marwa, Souissi, Asma

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Eau Virtuelle et Sécurité Alimentaire en Tunisie : du Constat à l’Appui au Développement (EVSAT-CAD); rapport technique final (février à juillet 2015)

Eau Virtuelle et Sécurité Alimentaire en Tunisie : du Constat à l’Appui au Développement (EVSAT-CAD); rapport technique final (février à juillet 2015)

Report

Aux termes du projet "Eau Virtuelle et Sécurité Alimentaire en Tunisie: du Constat à l'Appui au Développement "et grâce aux efforts des ses différents membres et collaborateurs, toutes les activités planifiées liées à la réalisation des principaux objectifs fixés ont bien été achevées. Il est à rappeler que l''eau virtuelle désigne le volume d'eau nécessaire à la production d'un produit. Le concept est surtout utilisé pour décrire les quantités d'eau associées au commerce des produits. En agriculture, l'eau virtuelle utilisée par la culture peut être constituée seulement d'eau verte si elle est pratiquée en régime pluviale (non irriguée) ou d'eau verte et d'eau bleue si elle est irriguée. La distinction eau bleue / eau verte a été proposée par Falkenberg en 1995. Quand il pleut, une fraction de l’eau qui atteint le sol contribue à l’eau bleue (par ruissellement superficiel et par percolation vers les nappes d’eau souterraine) : le reste constitue l’eau verte. • l’eau « bleue » est celle qui transite rapidement dans les cours d’eau, les lacs, les nappes souterraines; L'eau « verte », stockée dans le sol et la biomasse, qui est évaporée ou absorbée et évapotranspirée par les plantes et retourne irectement à l’atmosphère. La ressource en eau bleue disponible est l'eau douce contenue dans les nappes souterraines, barrage et lacs. L'eau bleue utilisée en agriculture est l'eau d'irrigation distribuée aux cultures. La ressource en eau verte est l'humidité contenue dans les sols. L'eau verte utilisée par les cultures est l'eau de pluie consommée par les cultures...

Author(s): Benalaya, Abdallah, Souissi, Asma, Stambouli, Talel, Albouchi, Lassaad, Chebil, Ali, Frija, Aymen

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